Субота, 27.04.2024, 00:35
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Новороздільське МУЮ
    Головна » 2014 » Серпень » 19 » Рівність перед законом і судом
    17:36
    Рівність перед законом і судом

    Не може бути привілею чи обмежень у процесуальних правах за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних чи інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, громадянства, освіти, роду занять, а також за мовними або іншими ознаками.

    У випадках і порядку, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України, певні категорії осіб (неповнолітні, іноземці, особи з розумовими і фізичними вадами тощо) під час кримінального провадження користуються додатковими гарантіями.

    Конституція України встановлює принцип рівності (недискримінації) громадян, відповідно до якого всі люди є вільними і рівними у своїй гідності та правах (ст. 21). Громадяни мають рівні конституційні права і свободи і є рівними перед законом. Не може бути привілеїв або обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного і соціального походження, майнового становища, місця проживання, за мовними або іншими ознаками (ч.ч. 1 і 2 ст. 24). Іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими ж правами і свободами, а також мають такі ж обов'язки, як і громадяни України, - за винятками, встановленими Конституцією, законами або міжнародними договорами України (ч. 1 ст. 26).

    Конституційні положення про законність судочинства і рівноправність усіх учасників процесу перед законом і судом (ст. 129 Конституції) зобов'язують суд забезпечити всім рівні можливості щодо надання і дослідження доказів, подання клопотань і здійснення інших процесуальних прав (п. 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування Конституції при здійсненні правосуддя» від 01.11.1996 р. № 9).

    Рівність громадян перед законом означає наявність однакових матеріальних і процесуальних законів, які не створюють громадянам будь-яких переваг або обмежень залежно від обставин, передбачених ст. 24 Конституції. До осіб, які вчинили однакові суспільно небезпечні діяння, застосовується те саме кримінальне і кримінальне процесуальне законодавство під час кримінального провадження, при цьому нікому не надаються будь-які переваги і не допускається обмеження прав. Реалізація положення про рівність громадян перед судом пов'язана з тим, що суд не повинен встановлювати при вирішенні кримінальної справи будь-яких переваг, привілеїв або обмежувати права громадян за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних чи інших переконань та ін.

    Деякі винятки встановлені для окремих категорій осіб:

    - для малолітніх або неповнолітніх осіб - у зв'язку з особливістю їхнього фізичного і психічного розвитку встановлені додаткові процесуальні гарантії охорони їхніх прав і законних інтересів при проведенні процесуальних дій, зокрема участь педагога або психолога під час допиту (ст. 226 КПК) та ін.;

    - для певних категорій посадових осіб держави (Президента України, народних депутатів, суддів і адвокатів) установлений особливий порядок притягнення до кримінальної відповідальності, кримінального провадження, застосування запобіжних заходів, що зумовлено не особистістю конкретної людини, а особливим характером публічної функції, яка виконується нею і вимагає особливого захисту її законних прав та інтересів (детальніше див. коментар до глави 37 КПК);

    - для іноземців, у разі їх затримання або арешту, - у частині, що стосується повідомлення Міністерства закордонних справ України, консульської установи про застосований арешт, а також у частині прав на їх відвідування консульськими посадовими особами (ч. 6 ст. 42 КПК, ст. 36 Віденської конвенції про консульські відносини від 24.04.1963 р.);

    - для осіб, які користуються дипломатичним імунітетом.

    Ці правила і порядок не створюють вказаним особам будь-яких привілеїв, а є лише однією з гарантій здійснення ними своїх прав або повноважень, враховуючи їх особливий правовий статус.

     

     

    Використана література:

    Електронний ресурс: http://pidruchniki.com/

     

    Переглядів: 439 | Додав: Novyj_rozdil | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Створити безкоштовний сайт на uCozCopyright MyCorp © 2024