Четвер, 25.04.2024, 23:05
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Новороздільське МУЮ
    Головна » 2015 » Березень » 16 » РЕФОРМА СИСТЕМИ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ
    17:21
    РЕФОРМА СИСТЕМИ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ

    Надання витягів та довідок з ЄДР без цифрового підпису

    Існуюча ситуація

    Минулого року органами юстиції в Україні було видано понад 1 млн 300 тисяч різного роду довідок, витягів та виписок. За статистикою на цю роботу припадає 50% навантаження на працівників реєстраційних служб. Всі ці документи готуються вручну та видаютьсяв паперовому вигляді.

    Механізми дистанційного отримання цих документів через пошту або в електронному вигляді через«Реєстраційний портал»були складні, а тому не популярні у громадян.

    Наприклад:

    • для отримання документів поштою, заявник мав нотаріально засвідчити свій запит;
    • існуючий «Реєстраційний портал» вимагає від користувача обов’язкову реєстрацію, отримання електронного цифрового підпису, сканування квитанцій про оплату.

    Новації Міністерства юстиції, які розвантажать реєстраційні служби та ліквідують черги

    В березні запланованийзапуск 2 он-лайн послуг, якіповністю ліквідують ці недоліки.

    Послуга «ОНЛАЙН-ВИТЯГ»дає можливість громадянам через мережу Інтернет отримати електронний витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

    При цьому:

    • для отримання витягу не потрібна реєстрація або використання ЕЦП;
    • витяг формуєтьсяавтоматично в режимі «онлайн» без участі реєстратора;
    • «Онлайн-витяг» надається без підпису реєстратора, але має юридичну силу;
    • сплата за послугу проводиться онлайнза допомогою платіжної картки, яка також виступає ідентифікатором особи;
    • отримати «Онлайн-витяг» можна одразу після сплати.

    Типи «Онлайн-витягів»аналогічні «паперовим», що надаються держреєстраторами.

    Кожен«Онлайн-витяг» має унікальні реквізити, за допомогою яких його можна перевірити та завантажити повторно.

    Так само буде реалізованапослуга«ОНЛАЙН-ДОВІДКА»- електронна довідка з ЄДР. Їївідмінність– довідка міститиме інформацію лише про наявність або відсутність в ЄДР суб'єкта господарювання.

    Найближчим часом такий самиймеханізм онлайн сервісів буде запровадженоу сфері державноїреєстрації майнових прав:

    • З квітня заплановано запровадження послугиотримання в електронному вигляді витягу за результатом реєстрації, або рішень про відмову чи зупинення розгляду заяви.

    Також у квітні громадяни отримають можливість зареєструвати права на нерухомість у скорочені строки за додаткову оплату. Надбавка за терміновістьбуде спрямована на виплату винагороди державним реєстраторам.

    ПІЛОТНІ ПРОЕКТИ ОРГАНІВ РЕЄСТРАЦІЇ

    «ЕКСТЕРИТОРІАЛЬНІСТЬ»

    Нині, підприємці у Київській та Вінницькій областях - територіях де запроваджено цей проект - мають можливість подавати документи на реєстрацію в будь-якому офісі реєстрації у межах цих регіонів.

    Нині проект планується поширити на міста Київ, Івано-Франківськ та Калуш.

    «МОДЕЛЬНИЙ ОФІС»

     У жовтні 2014 року розпочато пілотний проект у сфері реєстрації речових прав на нерухоме майно у міських реєстраційних службах Вінниці, Дніпропетровська, Львова, Харкова, Черкас, Чернігова та Києва.

    Головною ціллю проекту є розділення функцій з прийому/видачі документів та прийняття рішень за результатами їх розгляду між різними особами.

    Особливістю проекту є те, що реєстратор власноруч заповнює відповідні електронні заяви. Громадянину залишається лише перевірити правильність ведених даних.

    Розподілроботи між фронт- та бек- офісамискоротив час необхідний для оформлення паперівз 40 до 15-20 хвилин та унеможливило корупційні дії в сфері реєстрації прав.

    З березня до пілотного проекту приєднаютьсятериторіальні управління юстиції Київської області. Також проект планується поширити на Чернівці, Калуш та Івано-Франківськ.

    Обидва проекти значно скорочують черги, унеможливлюють корупцію та роблять сервіси зручними для громадян.

    Законопроект №0944 від 27.11.2014 щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки с/г призначення.

    Ухвалений ВРУ 5 березня 2015 (За-241).

    Проблематика:

    З 1 січня 2013 рокудіє нова система реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Право власності виникає після з моменту обов’язкової державної реєстрації цих прав в Державномуреєстрі речових прав на нерухоме майно.

    Разом з тим, похідні речові права (право оренди, суперфіцій, сервітут, емфітевзис) на нерухомість, у тому числі на земельні ділянки, реєструються лише після державної реєстрації права власності на ці ділянки в новому реєстрі прав.

    Натомість, реєстр формується поступово,за «заявниковим» принципом, що породжує ряд проблем, насамперед для сільгоспвиробників.

    Враховуючи значну кількість правочинів з землею, що здійснюються за участі нотаріуса, необхідно в законодавчому порядку забезпечити нотаріусам доступ до земельного кадастру.

    Основні тези закону

    • Нотаріус під час вчинення нотаріальних дійта/або реєстраційних дій щодо земельної ділянки має доступ та користується Державним земельним кадастром у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
    • Під час вчинення нотаріальних дій щодо земельної ділянки (крім посвідчення заповіту)нотаріус здійснює пошук у Державному земельному кадастрі(ДЗК) відомостей про зареєстровану земельну ділянку, формує витяг з (ДЗК) про земельну ділянку, перший примірник якого залишається у справі державної нотаріальної контори чи приватного нотаріуса;
    • Реєстрація похідного речового права на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, право власності на яку виникло та було оформлено до 1 січня 2013 року, здійснюється одночасно з державною реєстрацією права власності на цю земельну ділянку;
    • на період до 1 січня 2018 року передбачена можливість державної реєстраціїправа оренди земельної ділянки на підставі заяви, поданої власником або набувачем похідних прав на таку ділянку, або уповноваженою ними особою, в електронній формі;

    запроваджується адміністративна відповідальність за порушення законодавства про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень;

    Переглядів: 408 | Додав: Novyj_rozdil | Рейтинг: 5.0/1
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Створити безкоштовний сайт на uCozCopyright MyCorp © 2024