Четвер, 28.03.2024, 16:05
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Новороздільське МУЮ
    Головна » 2016 » Березень » 12 » Строки пред’явлення виконавчого документу до виконання
    15:17
    Строки пред’явлення виконавчого документу до виконання

    Примусове виконання рішень судів та інших юрисдикційних органів в Україні забезпечується діяльністю органів Державної виконавчої служби, функції яких виконують державні виконавці в процесі виконавчого провадження.

    Саме по собі рішення суду про стягнення з однієї особи на користь іншої не робить даних осіб сторонами виконавчого провадження автоматично. Сторони з'являються лише після відкриття виконавчого провадження, після винесення державним виконавцем постанови про відкриття виконавчого провадження на підставі заяви про відкриття виконавчого провадження, одночасно з пред'явленням виконавчого документу до органу державної виконавчої службу.

    Державний виконавець відкриває виконавче провадження:

    -      за заявою стягувача або його представника про примусове виконання рішення, зазначеного в статті 3 Закону України “ Про виконавче провадження ”, на підставі виконавчого документа.

    У виконавчому документі повинно бути зазначено  серед інших строк пред'явлення виконавчого документа до виконання.

    Законом України «Про виконавче провадження» встановлено наступні строки для пред’явлення виконавчих документів до виконання:

    1) посвідчення комісій по трудових спорах, постанови судів у справах про адміністративні правопорушення та постанови органів (посадових осіб), уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення, - протягом трьох місяців;

    2) інші виконавчі документи - протягом року, якщо інше не передбачено законом.

    2. Строки, зазначені у частині першій цієї статті, встановлюються для:

    1) виконання судових рішень - з наступного дня після набрання рішенням законної сили чи закінчення строку, встановленого у разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а в разі якщо судове рішення підлягає негайному виконанню, - з наступного дня після його постановлення;

    2) виконання рішень комісій по трудових спорах - з дня видачі посвідчення на примусове виконання рішення;

    3) інших виконавчих документів з наступного дня після набрання ними юридичної сили, якщо інше не передбачено законом.

    3. Рішення про стягнення періодичних платежів (у справах про стягнення аліментів, про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров'я, втратою годувальника тощо) можуть бути пред'явлені для виконання протягом усього періоду, на який присуджені платежі.

    4. Строки пред'явлення виконавчих документів до виконання встановлюються для кожного платежу окремо.

     

    Строки пред'явлення виконавчого документа до виконання перериваються:

    1) пред'явленням виконавчого документа до виконання;

    2) частковим виконанням рішення боржником;

    3) наданням судом, який видав виконавчий документ, відстрочки або розстрочки виконання рішення.

    Після переривання строку пред'явлення виконавчого документа до виконання перебіг строку поновлюється. Час, що минув до переривання строку, до нового строку не зараховується.

    У разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв'язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред'явлення виконавчого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення, а в разі повернення виконавчого документа у зв'язку із встановленою законом забороною щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, а також проведення інших виконавчих дій стосовно боржника, - з моменту закінчення дії відповідної заборони.

    У разі пропущення строку пред’явлення до виконання виконавчого документу:

    1. Державний виконавець відмовляє у прийнятті до провадження виконавчого документа, строк пред'явлення для примусового виконання якого закінчився, про що виносить відповідну постанову.

    2. Стягувач, який пропустив строк пред'явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення строку пред'явлення до суду, який видав виконавчий документ, або до суду за місцем виконання. Суд розглядає таку заяву в десятиденний строк, якщо інше не передбачено законом.

    3. Для інших виконавчих документів пропущений строк поновленню не підлягає.

    Отже гарантією захисту прав сторін є обов'язок державного виконавця здійснювати контроль за правильним і своєчасним пред’явленням виконавчих документів до примусового виконання.

    Переглядів: 385 | Додав: Novyj_rozdil | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Створити безкоштовний сайт на uCozCopyright MyCorp © 2024