Четвер, 28.03.2024, 23:31
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Новороздільське МУЮ
    Головна » 2014 » Червень » 16 » Правила підсудності кількох вимог, пов'язаних між собою
    11:24
    Правила підсудності кількох вимог, пов'язаних між собою

    Позови до кількох відповідачів, які проживають або знаходяться в різних місцях, пред'являються за місцем проживання або місцезнаходженням одного з відповідачів за вибором позивача (ч. 1 ст. 113 ЦПК).

    Це, як правило, відноситься до позовних вимог, які випливають із однієї правової підстави, що пред'являються до кількох осіб. Наприклад, позов до кількох відповідачів про відшкодування шкоди, завданої здоров'ю чи майну Позивача спільними діями; позов до засобів масової інформації і автора поширеного ним матеріалу про спростування недостовірної інформації, якою порушені особисті немайнові права позивача та відшкодування моральної шкоди; позов до кількох авторів твору, відкриття, винаходу про визнання співавторства тощо.

    Право вибору суду в таких випадках належить позивачу. Однак, цей вибір поширюється лише на справи, для яких встановлена загальна територіальна підсудність (ст. 109 ЦПК). Це вбачається з того, що в ч. 1 ст. 113 ЦПК говориться про вибір підсудності, визначеної місцем проживання чи місцезнаходженням відповідача, тобто до підсудності, встановленої статтею 109 ЦПК.

    Таким чином, ч. 1 ст. 113 ЦПК не змінює правила виключної підсудності. Тому, якщо до кількох відповідачів пред'явлені вимоги, пов'язані між собою, на одну з яких поширюється виключна підсудність, то відносно вимог, пов'язаних між собою, діють правила ст. 114 ЦПК.

    У частині 2 ст. 114 ЦПК регулюється підсудність зустрічного позову. Необхідність цієї норми визначається тим, що зустрічний позов являється одним із засобів захисту від первісного позову.

    Право відповідача на пред'явлення зустрічного позову передбачено в ст. 123 ЦПК. Суд зобов'язаний прийняти зустрічний позов, якщо наявні умови, передбачені цією статтею. Правова природа зустрічного позову в тому, що він робить неможливим розгляд первісного позову без зустрічного, оскільки він направлений на зарахування вимог або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю чи частково задоволення первісного позову або коли виникають з одних правовідносин.

    У зв'язку з цим законодавством установлено, що зустрічний позов пред'являється до суду за місцем розгляду первісного позову. Це означає, що на нього не поширюється правила виключної підсудності (ст. 114 ЦПК).

    Позови про відшкодування шкоди, завданої злочином, можуть пред'являтися у кримінальній справі (ст. 28 КПК). Вони розглядаються судом за правилами підсудності, визначеної КПК. Однак, якщо цивільний позов у кримінальній справі не був пред'явлений або судом був залишений без розгляду або вирок у частині-цивільного позову скасований вищестоящим судом і справа в цій частині направлена на новий розгляд, то підсудність такого позову визначається правилами ЦПК (статті 109-114 ЦПК).

    У таких випадках суди у вироках повинні зазначати про направлення кримінальної справи в частині вирішення цивільного позову не до того ж суду, що ухвалив вирок, а слід зазначати, що позов підсудний суду першої інстанції за загальними правилами підсудності.

    Переглядів: 876 | Додав: Novyj_rozdil | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Створити безкоштовний сайт на uCozCopyright MyCorp © 2024