П`ятниця, 26.04.2024, 06:25
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Новороздільське МУЮ
    Головна » 2014 » Червень » 10 » Порядок розірвання шлюбу
    17:35
    Порядок розірвання шлюбу

    Розірвання шлюбу поставлено під контроль держави і може здійснюватися тільки державними органами : органами ДРАЦС або судом у випадках , прямо передбачених Сімейним кодексом України

    Згідно ст.106 Сімейного кодексу України подружжя , які не мають дітей , мають право подати до державного органу державної реєстрації актів цивільного стану заяву про розірвання шлюбу. Розірвання шлюбу в органах ДРАЦС за заявою подружжя за наявності підстав .

    Таким чином , по-перше , при відсутності взаємної згоди на розірвання шлюбу , його розірвання не може бути здійснено в адміністративному порядку, а тільки в судовому . Слід мати на увазі , що необхідно не тільки дати усну згоду , а й дії подружжя повинні бути спрямовані на досягнення певного результату (розірвання шлюбу ) . У разі , якщо один з подружжя надав згоду на розірвання шлюбу в органах ДРАЦС , проте потім ухиляється від реєстрації розірвання шлюбу і не надає до органів ДРАЦС ніяких письмових пояснень з цього приводу , розірвання шлюбу можливе тільки в судовому порядку.

    Однак , якщо один з подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану , таку заяву , нотаріально завірену або прирівняну до неї , від його імені може подати другий з подружжя.

    По-друге , для розірвання шлюбу в органах ДРАЦС необхідно , щоб подружжя не мало спільних дітей , правовий статус яких мають особи до досягнення ними повноліття ( 18 років) , інакше шлюб може бути розірваний тільки в суді. При цьому до дітей за походженням у правових відносинах прирівнюються діти , усиновлені обома з подружжя.

    Після розгляду поданої подружжям , які не мають спільних дітей , заяви про розірвання шлюбу , орган ДРАЦС виносить постанову про розірвання шлюбу , не вимагає доказів неможливості збереження сім'ї , не приймає заходів до примирення. Однак , з метою надання подружжю строку для осмислення прийнятого ними рішення , оформлення розлучення здійснюється через один місяць з дня подання заяви про розлучення.

    Реєстрація розірвання шлюбу за взаємною згодою подружжя передбачає особисту присутність кожного з них або письмове підтвердження того з подружжя , хто відсутній , на реєстрацію розірвання шлюбу , у разі відсутності будь-яких пояснень з цього приводу надання заява залишається без руху. Якщо все ж рішення подружжя про розірвання шлюбу не змінилося , вони можуть подати до органу ДРАЦС нову заяву , яка розглядатиметься органом ДРАЦС протягом місяця.

    За реєстрацію розлучення сплачується державне мито одним з подружжя або спільно (за домовленістю між ними ) у розмірі 0,5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян , що становить 8,50 грн. На відміну від суду , ДРАЦС не може ні знизити розміру мита залежно від матеріальної забезпеченості подружжя , що розривають шлюб , ні звільнити їх від його сплати .

    Оскільки до компетенції органів ДРАЦС не відноситься вирішення спорів , що виникли між подружжям майнового спору. Тому всі спірні питання по розділу спільного майна , виплату коштів на утримання потребує непрацездатного чоловіка вирішує суд.

    Переглядів: 363 | Додав: Novyj_rozdil | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Створити безкоштовний сайт на uCozCopyright MyCorp © 2024