Четвер, 18.04.2024, 17:34
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Новороздільське МУЮ
    Головна » 2015 » Квітень » 20 » Позбавлення усиновлювача батьківських прав
    11:56
    Позбавлення усиновлювача батьківських прав

    Якщо усиновлювач був записаний матір’ю (батьком) усиновленої ним дитини, він може бути позбавлений батьківських прав за наявності підстав, визначених у ст. 164 СК України. Таким чином, ст. 242 СК України передбачає можливість позбавлення усиновлювача батьківських прав, якими він був наділений у результаті здійснення усиновлення відповідно до закону.

    Застосування до усиновлювача такої санкції, як позбавлення батьківських прав, допускається лише у судовому порядку. Крім того, виходячи зі змісту вищенаведеної норми, позбавлення усиновлювача батьківських прав передбачає необхідність попереднього запису його матір’ю, батьком усиновленої ним дитини та наявність хоча б однієї із передбачених законом підстав позбавлення батьківських прав. Статтею 164 СК України суду надано право постановити рішення про позбавлення усиновлювача (усиновлювачів) батьківських прав, якщо він:

    - не забрав дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявив щодо неї батьківського піклування;

    - ухиляється від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини;

    - жорстоко поводиться з дитиною;

    - є хронічним алкоголіком або наркоманом;

    - вдається до будь-яких видів експлуатації дитини, примушує її до жебракування та бродяжництва;

    - засуджений за вчинення умисного злочину щодо дитини. Право на звернення до суду з позовом про позбавлення усиновлювача батьківських прав мають батьки, опікун, піклувальник, особа, в сім’ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров’я або навчальний заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років. Такий висновок можна зробити, виходячи зі змісту ст. 165 СК України.

    У разі позбавлення усиновлювача батьківських прав настають наслідки, встановлені ст. 166 С К України. Особа, позбавлена батьківських прав:

    а) втрачає особисті немайнові права щодо дитини та звільняється від обов’язків щодо її виховання;

    б) перестає бути законним представником дитини;

    в) втрачає права на пільги та державну допомогу, що надаються сім’ям з дітьми;

    г) не може бути усиновлювачем, опікуном та піклувальником;

    д) не може мати в майбутньому майнових прав, пов’язаних із батьківством, які вона могла б мати у разі своєї непрацездатності (право на утримання від дитини, право на пенсію та відшкодування шкоди у разі втрати годувальника, право на спадкування);

    е) втрачає інші права, засновані на спорідненості з дитиною. Законодавець встановлює важливе правило, відповідно до якого у разі смерті усиновлювача, позбавленого батьківських прав, дитина одержує право на спадкування на загальних підставах (ч. 2 ст. 242 СК України).

    Усиновлювач (усиновлювачі), позбавлений батьківських прав, має право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав. Суд перевіряє, як змінилася поведінка особи, позбавленої батьківських прав, а також обставини, що були підставою для позбавлення батьківських прав, і постановляє рішення відповідно до інтересів дитини.

    Батьківські права усиновлювача можуть бути поновлені відповідно до положень ст. 169 СК України. Закон не дозволяє їх поновлення, якщо дитина була усиновлена і усиновлення не скасоване або не визнане недійсним у судовому порядку, а також у разі, якщо на час розгляду справи судом дитина досягла повноліття.

    Позбавлення усиновлювача батьківських прав здійснюється з метою захисту інтересів дитини. Покладаючи в основу саме її інтереси, можна відзначити кілька відмінних ознак між інститутами позбавлення усиновлювача батьківських прав та скасування усиновлення:

    1) у разі позбавлення усиновлювача батьківських прав законом допускається їх поновлення відповідно до вимог, передбачених ст. 169 СК України. При скасуванні усиновлення закон не передбачає можливості його поновлення;

    2) при позбавленні усиновлювача батьківських прав дитина залишається у його родинному середовищі, а отже, має шанс на піклування з боку «законних» діда (баби) та на аліменти від них. Скасування усиновлення позбавляє дитину такої можливості;

    3) позбавлення батьківських прав не припиняє правового зв’язку між усиновлювачем і дитиною, а скасування усиновлення передбачає його припинення;

    4) позбавлення батьківських прав не виключає дитину з числа спадкоємців за законом, скасування усиновлення цього не передбачає;

    5) у разі позбавлення батьківських прав дитина може бути залишена у квартирі усиновлювача, а він сам виселений із неї. При скасуванні усиновлення такий наслідок неможливий.

    Переглядів: 321 | Додав: Novyj_rozdil | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Створити безкоштовний сайт на uCozCopyright MyCorp © 2024