Субота, 27.04.2024, 03:38
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Новороздільське МУЮ
    Головна » 2014 » Листопад » 13 » Печатка більше не обов’язкова?
    17:37
    Печатка більше не обов’язкова?

        

    30 жовтня 2014 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу», який вносить і ряд змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

    Головною новелою прийнятого Закону є відміна обов’язковості печаток. Обов᾽язок суб’єкта господарювання використовувати в своїй діяльності печатку перетворився на право. Тобто, чи мати печатку, чи ні кожне підприємство буде визначати на власний розсуд. Таким чином надано офіційного статусу документам за наявності лише підпису уповноваженої особи.

    Законом скасовано обов’язкову вимогу посвідчувати печаткою правочини юридичних осіб, зокрема господарські договори та довіреності (у тому числі на представництво в суді).

    Виключено вимоги про обов’язкову наявність печатки для суб’єктів оціночної діяльності, торгово-промислових палат, кредитних спілок, товарних бірж, колективних сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, кооперативів.

    Водночас, інша частина cпеціалізованого законодавства зберігає вимогу для окремих видів юридичних осіб використовувати печатку. Як приклад, органи державної влади і місцевого самоврядування зобов’язані використовувати печатку. Залишається в дії вимога про посвідчення печаткою суду деяких судових документів. Також печатка залишатиметься обов’язковою (в цілому або для здійснення певнихдій) в діяльності банків, корпоративних інвестиційних фондів, казенних підприємств, нотаріусів, державних експертних установ, сертифікованих інженерів-землевпорядників, архітекторів, інженерів проектів будівництва, арбітражних керуючих, громадських об’єднань (відповідно до спеціальних законів).

     Більшість суб’єктів господарювання буде хвилювати реальна можливість відмовитись від печатки. Інструкцій щодо приведення у відповідність підзаконної бази Законом не передбачено. Проте без змін у підзаконні акти реалізувати право юридичної особи відмовитись від печатки не вдасться. Варто звернути увагу хоча б на «Інструкцію про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах» (Постанова правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492), адже відповідно до неї на сьогодні печатка є обов’язковою для відкриття та використання банківських рахунків юридичних осіб та проставляється на картці зі зразками підписів та печатки.

    Підсумовуючи вищесказане зазначимо, що багаторічне обов’язкове застосування печатки у господарській діяльності було закріплене у численних законах і підзаконних актах. Законом було внесено зміни до близько 30 законів, але щез начний массив законодавства, який залишився поза увагою Закону, залишає вимоги використовувати печатку для окремих видів юридичних осіб або для окремих дій чи операцій.

    Переглядів: 566 | Додав: Novyj_rozdil | Рейтинг: 5.0/1
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Створити безкоштовний сайт на uCozCopyright MyCorp © 2024