П`ятниця, 26.04.2024, 20:34
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Новороздільське МУЮ
    Головна » 2014 » Березень » 24 » Оплата за проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень
    10:50
    Оплата за проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень

    Звертаючись до реєстраційної служби з метою зареєструвати своє право приміром на квартиру чи земельну ділянку, громадяни часто запитують: «І тут треба оплачувати? За що? Ми вже оплачували за виготовлення проекту землеустрою, за витяг про земельну ділянку, за технічний паспорт на квартиру…». З метою роз’яснення – за що, все ж таки, сплачуються кошти при реєстрації права власності, інших речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, найперше зазначимо, що при проведенні державної реєстрації речових прав на нерухоме майно розрізняють три види платежів: 
    1.    Державне мито;
    2.    Оплата за надання інформації з Державного реєстру прав; 
    3.    Оплата за внесення змін до записів Державного реєстру прав, виправлення технічної помилки. 

    Згідно ч.1 ст.29 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004р. №1952-IV за проведення державної реєстрації прав та їх обтяжень справляється державне мито. У разі відмови у проведенні державної реєстрації прав та їх обтяжень державне мито не повертається. Крім цього п. 14 ст.2 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» від 21.01.1993р. №7-93 передбачено: «Державне мито справляється за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно; за державну реєстрацію іншого речового права на нерухоме майно, обтяження права на нерухоме майно». Щодо ставок державного мита, то вони встановлені у підпункті «х» пункту 6 ст.3 Декрету в таких розмірах:
        за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно – 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; 
        за державну реєстрацію іншого речового права на нерухоме майно, обтяження права на нерухоме майно – 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
    Тобто, державне мито за проведення державної реєстрації права власності становить 120 грн., а права оренди, постійного користування земельною ділянкою, сервітуту чи будь-якого іншого речового права на нерухоме майно – 51 грн., стільки ж за реєстрацію обтяження (заборона на нерухоме майно тощо). 

    В результаті проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно державний реєстратор формує «кінцевий» документ, який і засвідчує факт проведення реєстрації, серед таких документів можна виділити Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, який друкується на спеціальному бланку Міністерства юстиції України. Саме за отримання в результаті звернення в реєстраційну службу документів, в яких міститься інформація з Державного реєстру прав, оплачується наступний платіж - за надання інформації з Державного реєстру прав. Оплата за надання інформації закріплена у ч.3 ст.29 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004 р. №1952-IV, в якій йдеться: «За внесення змін до записів Державного реєстру прав, у тому числі виправлення технічної помилки, допущеної не з вини державного реєстратора, та надання інформації з Державного реєстру прав справляється плата, порядок використання і розмір якої встановлюються Кабінетом Міністрів України.» А Постановою КМУ «Про затвердження розміру і порядок використання плати за внесення змін до записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та надання інформації із зазначеного реєстру» від 21.11.2012 р. №1204 визначені розміри плати за надання інформації з Реєстру у формі витягу - 120 гривень. 
    Таким чином, при будь-якому зверненні до реєстраційної служби – чи то з питанням проведення реєстрації права власності, іншого речового права, обтяження, чи то з метою лише отримати інформацію про вже зареєстроване право чи обтяження Вам прийдеться оплатити 120 грн. за надання інформації з Державного реєстру прав. 

    Якщо два попередніх види оплати при проведенні державної реєстрації зустрічаються практично в кожному випадку реєстрації, то оплата за внесення змін до записів Державного реєстру прав, виправлення технічної помилки зустрічається в практиці проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень значно рідше. Ці платежі оплачуються лише у двох випадках, про які фактично і йдеться в їхній назві. Постановою КМУ «Про затвердження розміру і порядок використання плати за внесення змін до записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та надання інформації із зазначеного реєстру» від 21.11.2012 року №1204 визначені розміри плати за внесення змін до записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, у тому числі виправлення технічної помилки, що допущена не з вини державного реєстратора прав на нерухоме майно, а саме розмір оплати становить 51 гривню. 

    Таким чином, підсумовуючи вищенаведене, приміром, проведення державної реєстрації права власності на квартиру на підставі правовстановлюючого документа обійдеться Вам у 239 грн. (з них: 119 – державне мито та 120 – за надання інформації), проведення реєстрації права оренди у 171 грн. (з них: 51 – державне мито, 120 – за надання інформації), стільки ж коштуватиме і реєстрація обтяження речового права. Якщо ж при проведенні реєстрації права була допущена помилка не з вини державного реєстратора Вам доведеться оплатити 171 грн. за її усунення (з них: 51 – оплата за виправлення технічної помилки, 120 – за надання інформації, адже доведеться формувати новий Витяг без помилки). 

    Переглядів: 990 | Додав: Novyj_rozdil | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Створити безкоштовний сайт на uCozCopyright MyCorp © 2024