Субота, 20.04.2024, 09:52
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Новороздільське МУЮ
    Головна » 2014 » Листопад » 13 » Надання статусу учасника бойових дій
    17:17
    Надання статусу учасника бойових дій

     

     20.08.2014 року уряд прийняв Постанову, яка визначила Порядок надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісністьУкраїни  і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення.

     Ця постанова передбачила  створення двох нових органів – Міжвідомчої комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасника бойових дій і Комісій на рівні міністерств, в підпорядкуванні яких знаходиться та чи інша військова частина. Відповідно до Порядку надання статусу спочатку документи подають на розгляд комісії на рівні міністерства, вона їх перевіряє і скеровує на міжвідомчу комісію, яка приймає остаточне рішення.

    Хто має право на отримання статусу учасника бойових дій?

    1. військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) та працівники:
      • Збройних Сил України,
      • Національної гвардії України,
      • Служби Безпеки України,
      • Служби зовнішньої розвідки,
      • Держприкордонслужби,
      • Держспецтрансслужби,
    2. особи рядового і начальницького складу, військовослужбовці, працівники:
      • Міністерства внутрішніх справ,
      • Управління державної охорони,
      • Держспецзв’язку,
      • Державної служби з надзвичайних ситуацій,
      • Державної пенітенціарної служби,

            військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичнійоперації, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах проведення антитерористичної операції;

    1. працівники підприємств, установ та організацій, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення.

    Хто і коли повинен подати документи на розгляд комісій?

     Обов᾽язок подавати документи до комісій Постановою покладено на командирів, начальників військових частин (органів, підрозділів), керівників відповідних підприємств, установ, організацій, закладів. Учасники антитерористичної операції, звільнені з військової служби, документи подають через комісії обласних військових комісаріатів та міського військового комісаріату міста Києва.

    Документи подаються у місячний строк після завершення особами виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення.

    Якщо особа не демобілізована і перебуває в розпорядженні військової частини, то вона ще не має права клопотати про отримання статусу.

    У разі неподання командиром (начальником) військової частини (органу, підрозділу) або іншим керівником установи, закладу до комісії чи керівником підприємства, установи, організації до міжвідомчої комісії документів, необхідних для надання статусу учасника бойових дій, особа може самостійно звернутися до таких комісій.

    Які документи є підставою для надання статусу?

    До комісії подається  довідка встановленого зразка та документи про безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення, направлення (прибуття) у відрядження, їх перебування у таких районах з метою виконання завдань, безпосередньої участі у забезпеченні проведення антитерористичної операції.

    Зокрема, такими документами можуть бути витяги з наказів, директиви, розпорядження, посвідчення про відрядження, витяги з журналів бойових дій, бойових донесень, дислокацій, книг нарядів, графіків несення служби, звітів, зведень, донесень, матеріали спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, документи, що були підставою для прийняття керівниками підприємств, установ, організацій рішення про направлення осіб у таке відрядження в райони  антитерористичної операції тощо.

    Всі копії документів повинні бути скріплені підписом командира (начальника) військової частини (органу, підрозділу), установи, закладу та печаткою.

    Крім того, комісія має право на своїх засіданнях заслухати пояснення осіб, стосовно яких розглядається питання про надання статусу учасника бойових дій, свідків, представників державних органів.

    Чи можуть претендувати на статус учасників бойових дій добровольці?

    Частина добровольців, які уклали контракт з конкретною військовою частиною, і їх відправляли за списками може претендувати на статус . Але трапляються випадки коли особи, які прийшли добровольцями, отримали зброю, але контракт не укладали. Виходить так, що людина, виконавши свій громадянський обов’язок, повертається додому, а йому командир каже, що його немає в списках, немає документів про те, що його відряджали. Тут вже треба шукати якісь похідні. Можливо, якісь записи про отримання зброї, відмітки, в журналах, доповідних записках, рапортах, пояснення свідків… Але, нажаль,законодавство не визначає порядку надання таким учасникам статусу. В даному випадку залишається чекати на визначення порядку або вирішувати питання в судах. 

    Якщо у наданні статусу відмовили?

    У разі відмови в наданні статусу учасника бойових дій питання про надання особі зазначеного статусу може повторно виноситися на розгляд міжвідомчої комісії за рішенням Міністра соціальної політики.

    Рішення комісії може бути також оскаржено в судовому порядку.

    Переглядів: 532 | Додав: Novyj_rozdil | Рейтинг: 3.0/2
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Створити безкоштовний сайт на uCozCopyright MyCorp © 2024